Att resa, utvecklas och mentorskap

Att resa innebär nya intryck, nya infallsvinklar, att resa kan också innebära en förändring i livet jobbmässigt eller på det personliga planet genom att förändras, utvecklas och gå vidare. Livsresan är den resan vi alla gör hela tiden och det är  också den viktigaste resan vi gör eftersom den formar oss till dem vi är och blir.

På resandets fot genom livet med  följeslagarna lycka, sorg, lärdomar, nya vänner, gamla vänner där det enda vi kan vara säkra på i vår resa är att vi alltid befinner oss i  konstant förändring.

I onsdags påbörjade jag en ny resa i mitt politiska liv, jag var uppe i Stockholm med ett gäng duktiga och drivna tjejer för en uppstart i ett mentorskapsprogram där man som adept paras ihop med en mentor som ska vara ens följeslagare under ett år framåt. Jag har fått förmånen att få ha Anna  Wiklund under det här året som min mentor.

Att få en mentor kanske kan tyckas fånigt för de som känner mig som den självständiga, drivna person jag är – inte behöver du stöttning. Men sanningen är att vi alla behöver en mentor ibland oavsett var vi befinner oss i livet.

Att kunna få den objektiva åsikten av en person man respekterar och vars åsikter man värderar. För att se på sig själv och vad man behöver jobba med är inte alltid helt lätt eftersom man inte ser goda och dåliga sidor hos sig själv och kan avgöra vilket som är vad när man tittar på sig själv.

Jag har genom åren haft förmånen att få gå en del interna utbildningar i politiken, sökt och blivit antagen – jag har också under resan gång lärt mig massor framförallt om praktisk politik. Men det viktigaste jag lärt mig är att värdera kvinnligt nätverk och styrkan i att kunna bolla med andra som har samma situation som en själv. För hur man än vrider och vänder på det – politik kan vara väldigt ensamt ibland.

Att ha någon, en vän, en mentor som kan ställa de tuffa frågorna och få en att se saker på ett nytt sätt är guld värda, eftersom det görs med glimten i ögat och med respekt för personen man är och man vet att det görs för att jag som person och politiker ska bli mitt bästa jag.
Att få förmånen att ha en mentor är också ytterligare ett steg för att utvecklas där man har en ”egen” person som bollplank och utmanare så man vågar kliva ur sin komfortzon.

Jag har tagit ytterligare ett kliv  på min resa och jag ser det här som en utmaning både på det personliga men framför allt på det politiska planet. Att ha en mentor handlar också om att släppa kontrollen lite, inte alltid helt lätt när man är van att vara (eller åtminstone få alla andra att tro att man är) i full kontroll.

En resa har alltid en början och ett slut, så även en livsresa, men det som gör resandet så intressant är allt som händer under tiden. Alla stopp på vägen både de planerade och de oplanerade, alla sevärdheter och allt man lär sig. Många av våra resor händer parallellt genom livet eftersom så fungerar vårt liv, men samtidigt på alla dessa små  delresor genom livet  händer också små och stora stopp längs vägen, förseningar och problem som man hanterar och lär sig av.

Den här resan för mig har just börjat, och det ska bli oerhört spännande att se var den slutar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *