De viktiga samtalen

Jag älskar att ha huset fullt av ungar, när ungarnas kompisar är här och det surrar av liv och rörelse. Det som alltid slår mig är vilken energi de har och vilken livsglädje parat med nyfikenhet och vilja att lära. Samtidigt som deras naivitet och tilltro till världen och människor fortfarande är oerhört hög.

Vi började här om morgonen vid frukost diskutera detta med nätet och faror som faktiskt finns där ute, de hade många kloka tankar och hade ganska god koll på att det finns folk med fejkade profiler som låtsas vara någon de inte är. Men man märker också att de inte har riktigt full koll att med teknikens hjälp kan man manipulera väldigt mycket.

Vi pratade en hel del om uttrycket “internet never forgets” och en av kompisarna berättade hur en privat gammal inspelning av hen nu sprids på nätet för att göra narr av hen. Sånt gör mig så fruktansvärt ledsen och upprörd eftersom det är en utsatthet som är så svår att få bort. Vi pratade om detta att allt man lägger ut kan sparas ner och även om du vill och tar bort det så finns alltid kvar och kan fortsätta spridas flera år sedan, så det är oerhört viktigt att alltid tänka efter före innan man delar, skickar och sprider bilder och videos.

Även om jag ofta från mina ungar får kommentarer som,  “mamma när du var ung på dinosauriernas tid, eller när du var ung på stenåldern” osv. (ja de är rappkäftade dom små liven …. ) så är det så skönt att vi kan ha de här samtalen om svåra saker och ha högt i tak och att de faktiskt inser att ibland vet vi äldre faktiskt liiite mer :-). Att de förstår att händer något är det mig som förälder/vuxen man kan vända sig till och få stöd, jag kanske inte alltid blir glad om de gjort något dumt men jag har alltid deras rygg och står på deras sida i vått och torrt.

Att våga ta de svåra samtalen med ungarna om olika saker, sex och samlevnad, döden, rasism, olika åsikter, religion, säkerhet, olikheter, att få vara sig själv, att kärlek är kärlek och tillståndet i världen är för mig en viktig del i hur jag är som förälder. Hos oss finns inga förbjudna ämnen utan allt kan diskuteras men om man tycker en sak och anser något bör man alltid kunna förklara varför. Den frågan är för mig den viktigaste och jag är oerhört glad när mina ungar ställer den till mig när jag säger något eller säger att “att så här är det”. Att de då frågar varför och kräver att jag ska kunna förklara varför jag tycker så eller tar den ståndpunkten – det för mig är ett kvitto att de tänker själva och vill veta.

Att få ha ungar, ungdomar i sitt liv är ett privilegium som är oerhört givande man lär sig något nytt varje dag, för tro inte att det alltid är jag som vet bäst – ibland är det faktiskt dom som vet bättre och kan saker som jag gärna lär mig. För med ålder kommer också en viss oflexibilitet, man fastnar i tankemönster och i hur man alltid har gjort att då få inspiration och ideer som man aldrig tänkt på själv ger en extra kick  tillvaron.

Att vi valt att ha öppet hus här hemma och alltid välkomna ungarnas kompisar ger oss så mycket energi, kunskap, diskussioner, nya musikupplevelser och utbyte, detta är något jag aldrig kommer att ångra även om ljudnivån ibland blir lite väl hög för mina gamla öron 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *